KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

CANTAYGAN CANTIK

CANTIK


Nette bulduğum Gazi Üniversitesinin bir araştırmasından bir cantık tarifi,
CANTIK (ANKARA/POLATLI)
Derleyen: Seda ATAGÜN
Derleme Tarihi: 19.12.2005
Kaynak Kişi 1: Nürsel URAL, 1958 Ankara- Polatlı- Toydemir Köyü doğumlu,annesi ve babası Kırım göçmeni, ortaokul mezunu, evli, üç çocuk annesi,ev hanımı.
Kaynak Kişi 2: Perihan ATAGÜN, 51 yaşında, iki çocuk annesi, ev hanımı
Malzemesi: Hamuru için: Bir kaşık yoğurt, bir kaşık yağ, yaş maya,
tuz ve yeterince şeker. İçi için: Yarım kilo kıyma, bir adet kuru soğan, bir
adet patates, biraz sıvı yağ, karabiber, pul biber, tuz.
Yapılışı: Un derin bir kabın içine konur, ortası açılarak, açılan kısma
yağ, yoğurt, maya ve tuz eklenerek kekten biraz daha sert kıvama gelin-
ceye kadar ılık su ilave edilir. Daha sonra el ile yoğrularak hamur haline
getirilir. Hamurun mayalanması için, içinde hamur bulunan kap bir beze
sarılarak 1,5- 2 saat bekletilir.

İçin hazırlanması için verilen tüm malzemeler karıştırılır. Daha sonra
mayalanan hamurdan  avuç  içini  kaplayacak  kadar hamur  alınır,  el  ile
bastırılarak açılır. Açılan hamurun  içine bir miktar hazırlanan harç ko-
yulur. Poğaça şeklinde kapatılır.
Toydemircantık1
(F:67) Yağlanan tepsiye dizilir ve fırında
pişirilir. (F:68) Hamurun içerisine koyulan harç da çiğ olduğu için pişer-
ken suyunu hamura da salar ve böylece pişen cantıklar daha lezzetli olur.
Tatarlar buna Kırım Türkçesi ile “ sorpalı sorpalı cantık pek güzel bolur”
derler.
“Cantık” kelimesi Kırım Türkçesindeki  “cantaymak”  sözünden  gel-
miştir. Türkiye Türkçesinde cantaymak “yan yatmak” anlamını karşıla-
maktadır. Bu yemek adını tepsiye yan yan dizilişinden almaktadır.
Manisa, Eskişehir, Tekirdağ (Saray) ve Polatlı’da cantık adı ile bu ye-
mek yapılmaktadır. Tatarların, kimi annesinden kimi ninesinden öğrene-
rek yaptıkları bu yemeği sözlü gelenek yoluyla sürdürmüşlerdir.




Ismail Ziyaeddin (1912 - 1996) in TEBREŞ isimli şiirinden cantıklı bir bölüm

Üyle vaktı boldı endí
Alay kalk aşka beslendí.
Sofra bezlerí cayıla,
Tabak, fílcanlar sayıla.

Caşlar oyından bıkmaylar,
Sofraga eş aşıkmaylar;
Onlarnı ta’ kíşkeneler
Ketíp şakırıp keleler.

Kün-evelden azírlengen
Şıpman tolı zembíllerden
Şıgaralar apakaylar,
Maylı maylı kalakaylar!

Cantık, kírde, sarburmalar,
Köbeteler, kawurmalar,
Kızargan tawuklar… bol-bol,
Aşap pítírecek sen bol!

Aştan soñra kave de bar,
Tíryakiy bolatan kartlar;
Etmiy bolmazlar adetín:
Bírer kave, bírer letín!

Blog Listem