KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

SOZMA KOBETE

bırlep bırlep sozup yasalgan soyu 
birer birer sündürüp/uzatıp yapılan çeşidi
СОЗБА Кубэтэ



tatar yemekleri serisinden kobete
kobete tatarlara özgü bir hamur işidir.
sozmak tatarcada sündürmek,çekmek,uzatmak manasına geliyor
hamurlar sozarak sündürerek açıldığı için bu ad verilmiş,


1,5 kg. kadar un, yarım çay bardağı sıvı yağ, yaklaşık 2 bardaktan az fazla su
(göz kararı yada el kararı denen şey işte yaklaşık bir kilo una iki bardak su gidiyor hamurun suyu azsa su kat, unu azsa un katarsın işte) ,
silme bir  çorba kaşığı kadar tuz,
Un, tuz ve su ve yarım çay bardağı yağ yoğrulur.
Küçük yumurta iriliğinde hamurlar merdane ile tabak büyüklüğünde açılır
tabak iriliğinde açılan hamurlar merdane ile açılır

   
açılan tabak iriliğinde bir hamur alınır üstü sıvı yağla iyice yağlanır

yağlanarak üstüste dizilir ters yüz edilip en alttakinden başlayarak alt olacak diziden bir parça alınıp tepsiye konur elle çekeleye çekeleye sündüre sündüre (sozup sozup) tepsinin içinde açılır
  

 
bu şekilde alt katı için yaklaşık 25 kat hamur dizilir
(İçine pırasalı kıyma yada soğanlı kıyma konulur
Pirinç yada tavuğu bu kobetedede kullanabiliriz paşa gönlünüz nasıl dilerse)
ben bu sefer pırasalı kıyma hazırladım iç olarak
pırasalar küçük küçük doğranıp yağda kavrulur sonra kıyma ilave edilip
biraz kavrulur içine karabiber ve çok az da salça koyun kavururken
hazırladığımız içi tepsideki hamurun üzerine döşüyoruz
Sonra üstü 15 katlık bir dizi aynı şekilde açılarak kapanır
ve kenarları burularak kapatılır,
  
kobetemiz pişirilmeye hazır.

fırından çıktıktan sonra üzerine hafif su serpeleyip üzerini kapatıyoruz demlenip yumuşaması için
yaklaşık on dakika falan sonra açıp dilimliyoruz
Çıtır çıtır olur ağızda dağılan bir kobetedir

afiyet olsun.
Türkan halamda sozma kobeteyi güzel yapar

Derleyen: Nafiz Gönlüşen

Blog Listem