KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

LOKUM

LOKUM

Lokum geleneklerde yerini bulmuş bir hamur işidir, cenazenin ilk günü cenazeden dönenlere verilir, çok eski inançlarla ilgisi vardır bu adetin, ruhlara yağ kokusu duyurulması için yapılıyor,
ölenin ruhu kendi evine gelirmiş, ölenin ruhuda ancak kendisi için hayır yapılan yemeğin yağ kokusu ile doyarmış, kandillerde may kokutacakman (yağ kokutacağım) deyip lokum yani kıygaşa pişirilir tüm türki halklarda yaygın olarak yapılıyor
Pesmet diye de bilinir, tatarlarda asıl kıygaşa diye bilinir , ancak lokum diyenlerde var.
arife ve kandil günlerinde de pişirilip ölülerin hayrına dağıtılır.
Bi kilo una 2 su bardağı ılık su,bir tatlı kaşığı tuz ve güzel kabarması için şeker  konur, yaş mayayı da ilave edip üzerinede biraz çörek otu atılılp hamur  yapılır ve üstü kapatılıarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır
Ellediğimizde kabarıp iplik iplik olmuşsa  mayası gelmiştir
Bundan sonra sıra gelir hamuru havalandırmak için sozdurmaya herkez hamur sozar da falan gibi sozamaz deyişi vardır bu iş için mayalı hamur elle tutulup olabildiğince yukarı çekilir ve tekrar hamura gömülür, bu iş sağlı sollu yapılır ve çekiştire çekiştire, soza soza havalandırılır
böyle yapılan hamur daha yumuşak olur
çibörek hamuru yani tatlı tabağı büyüklüğünde yuvarlak olarak açılıp çok kızgın yağda kızartılır
afiyet olsun

Derleyen : Nafiz Gönlüşen Kaynak : Sadri Cengiz

Blog Listem