KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

KELKİT TATAR YEMEĞİ

KELKİTTEN TATAR YEMEĞİ

Kelkit ile ilgili bir sitede bulduğum bu yazıdaki tatar yemeği diğerlerinden oldukça farklıydı börek denmesine rağmen bulgurdan yapılıyordu, botka ya benziyor ancak süt dökülerek yeniyor, tam bir tarif vermiyordu, diğer adının fıtfıt haşılı olduğunu söylüyordu, fıt fıt haşılını ise pıt pıt haşılı olarak kelkite yakın bir yerden narman sitesinden buldum, tarif yaklaşık aynı ancak bu kez tereyağı ve bal karışımı dökülerek yenilen bir tatlı çıktı karşıma
fıt fıt yada pıt pıt haşılı daha çok su götürür araştırmaya devam.

 Kelkitin en ünlü yemeği su böreğidir. Bunun yanında şimdilerde pek yapılmayan tatar böreğinden yani fıt fıt haşılından bahsetmemiz gerekir. Bu yemek ince bulgurdan yapılır. Henüz suyunu çekmemiş,demini almamış yağsız pilava benzer. Ortasına süt dökülerek yenir.(kelkit.siranlılar.com)

Haşıllar ; un haşılı ve pıt pıt haşılı olmak üzere iki türlü yapılır. 1-Un Haşılı: Bir ölçek un , su ile karıştırılır ve ateş üzerine konur. Katı bir kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Bir tepsiye alınır, ortası çukurlaştırılır ve bu çukura erimiş tereyağı ve bal doldurulur. Kaşıkla alınan hamur yağ ve karışımına batırılarak yenilir. 2-Pıt Pıt Haşılı: Çok ince bulgur ve un karıştırılır. Aynen un haşılındaki olduğu gibi pişirilir. Tereyağı bal karışımına batırılarak yenir. (Narman sitesinden)

narman sitesinden bulduğum bu tarif kelkit fıt fıt haşılı yada tatar yemeği ile aynı olabilirmi.

Afiyet olsun

Blog Listem