KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

KARPUZ BALI

KARPUZ BALI



Karpuz balı asıl halen trakyada yetiştirilen şeker oranı kırmızı karpuza oranla daha fazla olan daha tatlı olan trakyada Tatar Karpuzu olarak bilinen yada kış karpuzu ve sarı karpuz adları ile bilinen karpuzdan yapılıyormuş,  kırmızı karpuzlada oluyor ancak tatar karpuzundan alınan verimi almak mümkün olmuyormuş.






























Resimde Nogay sitesinden alıntı bir sarı karpuz (Sarı karpuz yedinizmi? diye soruyor, anlaşılan oralarda da kaybolmaya başlamış)

Tatar karpuzu çok tatlı ve sarı renkli kış karpuzudur
iyi korunduğunda bir yıldan fazla dayanır kalın kabukludur
Tad olarak kırmızı içli karpuzdan çok fazla tatlı hatta tadından yenmeyecek kadar, tadı da kokusu da karpuzdan biraz farlıymış.
Karpuz ortadan yarılarak bir kaşık yardımı ile kazana atılır bu işlem ustalıkla ve kolayca yapılıyor yani kaşık kaşık değilde kaşık yardımı ile yapılıyor bu iş
şeltek denilen iri delikli bir kalbura sürtülerek ufalanarak kazana atılıyorlar
karpuzun %95 i suymuş yani tatarların karpuz balı dedikleri bu pekmezi yapmak kolay değil suyun uçması için epey kaynatmak gerekiyor
karpuzlar su haline dönüşüp kaynadıktan sonra pekmez toprağı denilen %50-90 arasında kireç ihtiva eden beyaz toprak atılıp tortular çöktürülüyor
üstte kalan kısımlar kepçe yardımıyla alınarak bir başka kapta kaynatılıyor ve koyulaşıp kıvama gelene kadar arasıra havalandırarak sapırtılarak kaynatılıyor
kazandan indikten sonrada bir müddet bu havalandırma/sapırtma işlemi yapılıyor
bu iş sabahtan akşama kadar sürüyor, kırmızı karpuzdan pekmez yapma işi pek verimli olmadığından ticareti yapılmıyor.


Derleyen : Nafiz Gönlüşen Kaynak : Necla Gönlüşen ve internet kaynakları

Blog Listem