KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

KALAKAY

KALAKAY




İki su bardağı süt, 1 su bardağı  sıvı yağ ikişer kaşık tuz ve karbonat
Aldığı kadar un yaklaşık  ile yoğrulur, ekmek hamuru kıvamında bir hamur elde edilir.
Hamur tepsiye yayılıp sıcak fırına verilir
İsmail Dedem kalakay satarmış
-aydı cıllı cıllı kalakaylar! Diye bağırırmış
çocuklara farklı geldiği için çocuklar poğçacı,börekçi,çörekçi yerine kalakaycı İsmail akayı beklerlermiş.
tuzsuz kek ile ekmek arası bir tadı var.
tebreş, hıdrellez, nawrez gibi özel günlerde özellikle yapılır
kalakay tıgırtma (kalakayı yuvarlama) töreni yapılır
kalakay düz düşerse yani kabarık olmayan tarafı altta olarak düşerse
yada ne kadar çok parçaya ayrılırsa o yılın o kadar bereketli olacağına inanılır
kalakay tıgırtılır tıgırtılmaz çocuklar kalakayın peşine düşer, kalakaydan ilk parçayı koparmak özel bir şeydir kalakay kapış kapışa çocuklarca paylaşılır

kalakayın üzerini bıçakla baklavamsı şekillerle süslemek yada çatal veya kaşıkla süslemekde adettir

Derleyen: Nafiz Gönlüşen
 
N.Yusuf Sarıgöl den kalakay lı bir alıntı
- Ay bala, Nadir, ay bala kel aydı, kel kara,
men sağa neler pişirdim, neler pişirdim,
kel menim özim yeşil köz ulum,
Ulum ulum ultanı,
Çiğitlerin Sultanı,
Ulum, ulum ultana
Uluma kelir yüz tana
Üleştirir kartana...
Kartanaga başı bitli,
Köti kurtlı bir tana.
Özim ulum özekten, başkalarınkı tezekten, kel
menim yeşilay ulum kel, sağa maylı maylı kalakay
beriyim, dep anası Nadir'in başın siypalay

Blog Listem