KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

BOTKA

BOTKA


Botka eskiden adetler arasında yer bulmuş bir yemekken, pirincin yaygınlaşıp ucuzlaması ile yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmuş yemeklerdendir, bunu alıntıladığım iki yazıdan da anlayabiliyoruz.

Eskiden bir çocuk ata bindirilir, çocuk bağıra bağıra köyü gezer, en kenardaki evlere de giderek toyu/cıyını (düğün/toplantı/kutlama) haber verirmiş, Yusuf Ziya Sarıgölün bir yazısından alıntıladığım şu örnekte toplantıya botka aşamaga (yemeye ) veya botka tırnamaga (el ile botka yemeye deniliyor, bugün hala özbekler pilavı elle yiyorlar )


"TOYGA TOYGA LOKSA TOYGA BUGÜN APAKAYLAR(SADE APAKAYLAR ÜŞÜN BO YERDE KADININ ADI AYTILA) ALEM TOTAYIN ÜYİNE BOTKA AŞAMAGA(YADA BOTKA TIRNAMAGA) ..."

sanırım bu yazıda bahsedilen botka tarifini verdiğim botkadan farklı pilav şeklinde olanı, yada bir dönem pirinç pilavına da botka denilmiş olabilir, yoksa sulu pilav elle yenilmez herhalde
botka anlayışı dönem dönem veya yöreye göre değişmiş olabilir.


– Bugün anam sütlü botqa pişirdi, oña quvandım, – dedim.
– Oy zavallılar, – dep fısıldadı o yavaştan.

yukarıdaki bir kırım hikayesinden yaptığım alıntıda evde  sütlü botka pişirildiğini söyleyince oy zavallılar şeklinde karşılanması da, o zamanki botka anlayışının pirinç pilavı olmadığını gösteriyor.

Bu arada Kazan tatarları arasında butka sütlaç manasına geliyor. Tüm türk dünyasında bilinen ve kullanılan ortak kelimelerden birisi botka, ancak yerini pilava kaptırmış görünüyor, eskiden pirinç şimdi bulunduğu gibi ucuz bir şey değilmiş, annem pul kamur dediğimiz hamurlarla yapılan makarnaya eskiden pilav dediklerini söyledi, pirinç o zamanlar pek bilinmez ve kullanılmazmış sonradan ucuzlayıp yaygınlaşmış.

Gelelim tarifimize


Malzemelerimiz :  1 avuç nohut, 250 gr kuşbaşı et, domates, soğan, biber, 1 su bardağı bulgur, yağ, su

Nohutları bir gün evvelden bir su bardağına koyup üzerini su doldurup yumuşaması için bekletiyoruz
Daha sonra nohutları düdüklü tencerede haşlıyoruz


Sonra çentilmiş bir orta boy soğan, minik minik doğradığımız bir orta boy domates ile ince ince kıyılmış iki biberi üzerine ilave edip biberler ölesiye kadar karıştıra karıştıra kavuruyoruz

sonra üzerine etleri ilave edip suyunu çekesiye kadar hafifçe kavuruyoruz


En son bulguru ve iki kaşık salçayı ilave edip biraz daha çeviriyoruz

nohutları ilave edip,karıştırıyoruz
Bir kapta ısıttığımız beş bardak sıcak suyu ilave edip tuzunu atıyoruz

Bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz

Afiyet olsun

Derleyen : Nafiz Gönlüşen  Kaynak : Aynur Gönlüşen

Blog Listem